Coteaux des Travers, Rasteau – Cairanne

Coteaux-des-Travers-stony-vines

Namnet ”Travers” betyder ”en bit av den begynnande solen” och står för den tradition som gått i arv från far till son. Det var Roberts farfar som år 1931 började odla vin här. Efter andra världskriget så utökades vingårdarna till de idag 14 hektar som kultiveras i Rasteau och i Cairanne. I Rasteau så domineras jordmånen av lera, som är mycket kompakt och hård (11 ha), speciellt vid sluttningarna. Vingårdarna i Cairanne är mycket uppdelade när det gäller jordmånen; alltifrån sand, lera och garrigue varvat om vartannat (3 ha). Mikroklimatet domineras av höga temperaturer vilket resulterar i mycket koncentrerade druvor med naturligt hög sötma. Sedan 2010 har vingården certifierats som ekologisk och har även börjat arbeta biodynamiskt. Speciellt är att man använder en särskild sorts uppbindning av druvorna, 4 stycken trådar, för att bättre exponera druvorna mot solen. Vinrankorna har gamla rotstockar (40-60 år) som ger ett lågt skördeuttag på ca 35 hl/ha. Jordmånen i den här vingården domineras av lera och kalksten. Jäsningen sker under ca 24-28 dagar där man använder ”punching down” för att extrahera mer arom/smak/textur från skalresterna. Det ger väldigt robusta och aromatiska viner som kan lagras länge. Vinet lagras sedan på cementankar och ekfat.

Cuvée Marine – Côtes Du Rhône

Char a Vin Rosé

Cairanne 

”La Mondona” Reserve AOC Rasteau

domaine-combier-crozes-hermitage-blanc-cuvee-clos-des-grives-2011